Thursday, 30 June 2011

Babysitter - Funny Friday #2

hahaha, don't try this at your baby

Wednesday, 29 June 2011

Friday, 24 June 2011

Thursday, 23 June 2011

Wednesday, 22 June 2011

KAWEN???

Pekabar sume =D
kan post yg lepas ak ada cite psal keje ak kat kilang kayu 2
so, ak ada nk sambung sket la stori ak kat kilang ni
makcik2 ngan abang2 kat kilang 2 sume ramah2
dok la tanya ak ni dok mna, awat keje kat cni, bdak praktikal ke, bdak kontrak @kompeni
soklan yg paling ak terkejut n x expect ialah ang ni dah KAWEN ke?
yg lg ak x bley blah siap ada sorg ni tanya aku dah ada anak brapa.....WT*
ak ni sebenarnya xde la fobia psal kawen ni, ak mmg nk kawen pun
mungkin secara batin ak dah ready tapi secara zahirnya mmg ak btul2 x ready g


ni baru sket, x kra g bajet2 duit umah, kete, bil2....bla3 =_=

ada gak member laki ak kat kilang 2 umur bru 24 thn tapi anak dah smpai dua....siap anak 1st dia dah msuk tadika
bgs gak sebenarnya kawen muda ni, tapi 4 those yg dah ready btul2 la
tpi bg ak, ak kna settle blaja dlu....pas2 pas dah keje n ada simpanan ckup then bru bley ak start fikir psal bnda ni
x sabar gak nk tukar status ak dripada bujang ni...haha

ni ak nk cite la sket apa kebaikan n keburukan kahwin muda ni

ADVANTAGE

i)dapat kawal nafsu muda n mengelakkan zina(kan dah ada yg halal,xdela nk dengar psal tngkap2 basah)
ii)dapat anak2 yg cerdas (sbb wak2 muda2 ni lah otak kta tgah berkembang, so genetik 2 turun kat anak)
iii)dpat menjimatkan kedit tepon( x yah la nk bergayut dh sbb org yg kta syang tetiap ari ada kat dpan mata)
iv)x yah rsau psal nk jga anak wak2 dah tua nnt( semua anak dah besar wak2 kta dah tua, depa plak bley jga kta)
v)bley wat poligami( sbb kta dah ada pengalaman psal kahwin ni sgat bnyak wak2 muda2 dlu..hehe)

DISADVANTAGE

i)perkahwinan snang goyah( ilmu n pengalaman psal alam perkahwinan x bnyak sbb muda lg)
ii)rasa diri ni terkongkong( sbb awal sgt kna hidup ngan tanggungjawab berat)
iii)blum puas lgi enjoy idup bjang( kes ni mmg rmai, dah kawen tapi dok berpoya2 g kat luar)

Sesapa yg ada plan nk kawen awal 2, rancang la bebetul.....jgan tersangkut kat tgh jalan sudah
orait klu korang ada pape pendapat len psal kawen muda ni, sudi2 la komen kat entri ni ok
see you guys and gurls later.....valete(farewell in Latin)









Saturday, 11 June 2011

keje oh keje....

hei, apa cer semua? chat? bgus2
hmmm, kan skang ni bnyak U yg ngah cuti smpai 3 bulan
so bnyak la aktiviti yg student dok wat sepanjang cuti ni
ada yg keje, wat short sem, br nk start blaja memasak, 
kna jd babysitter kat umah, hangout ngan member2 sekampung@setaman@seseksyen, mkan bnyak2 kat umah sbb nk qada blik ujung2 sem yg dok mkan megi je, tido 12 jam sehari n bla bla bla
mmg bnyak la bnda bley dbuat cuti ni
skang ni ak nk stori sket slah satu aktiviti harian ak cuti ni iaitu berKEJE
yg pling best, ni 1st time ak jdi operator kilang( kira pengalaman baru la gak beb)
dan kilang yg ak keje skang x lain x bukan kilang UNIVERSAL FLOORING
mesti korang tertanya2 kilang apa la ni, meh ak explain la sket
 
ni la logo kilang aku berkeje

kilang ni specialist 4 parquet n maple flooring( ni kiranya lantai kayu) n kayu2 yg diproses kat kilang ni sume akan dieksport ke German ( flooring ni x jual kat local sbab papan dia sgt berkualiti tinggi n sgt mhal)
hmmm, skang ni nk cite pengalaman 1st day yg xkan ak lupakan smpai bla2

QC ak ni suruh la ak potong lebihan kayu kat tepi papan lantai ni
tgah2 ak syok memotong tetibe zap, kene kat jari ak
apa lg, darah pun meleleh kluar ngan agak laju
QC ak ni plak panik cam jari ak ni dah putus kna pisau 2
pas2 semua orang start usya ak, siot tol dpat publisiti murahan cam2
ak pun diantar ke klinik, nsib bek doktor kata x yah jahit sbb ni minor injury
pas2 ak msuk blik keje ngan jari berbalut 2, skali g org dok usya n tanya ak jari ak ok x
serius beb malu wei org dok tgk2 ang stiap kali ak dok jalan kat c2
huhu, bla fikir2 blik cambest gak bg QC ak yg garang 2 panik n muka cuak gla, haha

hmmm ak nk cite sket la psal advantage ngan disadvantage klau ada org minat nk keje kat kilang ni

DISADVANTAGE
-Ni kilang kayu, so habuk kayu n asap forklift mmg merata... so  orang asma, resdung or hidung sensitif x digalakkan keje kat cni, klu nk gak pkai la topeng jerebu 2

-Kena kuat mental n fizikal, keje2 angkat kayu ni dengar je cam senang, tpi klu dah wat berterusan mna bley than, mmg sakit badan la beb

-Disebabkan ak amek keje by kontrak not by kompeni ( sbab gaji lg mahal by kontrak), tetiap ari kna keje 12 jam....serius rsa cam xde life langsung

-Yg keje kat cni bnyak mat2 bangla ,indon, pakcik2 n makcik2 je.... so klau korang plan nk cuci mata kat kilang ni minx maap la ye, 2/3 org je minah2 kilang yg muda g tpi sume dah kawen

ADVANTAGE
-Utk spa2 yg mnat nk bg bdan nek muscle cepat @ nk kuruskan bdan, ak highly recommend korang keje kat cni.....bru 2 minggu keje ,member ak smpai trun brat bdan 5kg o.0

-Kantin cni jual mkann mmg mrah, laksa, mee, kuetiau sume rm1, n air dia pun mrah gak, teh o ais 50 sen je

-Keje ni meningkatkan korang punya interracial social skill, lyan gak kekadang sembang ngan mat bangla ni

-Meningkatkan ilmu psal kayu-kayu parquet n cra nk processing kayu utk jd lantai parquet

so, korang plak camna.... cuti ni korang wat apa, cite2 la sket kat ruang komen k
see you guyz and gurlz later.....addio(farewell in Italy)