Wednesday, 22 June 2011

KAWEN???

Pekabar sume =D
kan post yg lepas ak ada cite psal keje ak kat kilang kayu 2
so, ak ada nk sambung sket la stori ak kat kilang ni
makcik2 ngan abang2 kat kilang 2 sume ramah2
dok la tanya ak ni dok mna, awat keje kat cni, bdak praktikal ke, bdak kontrak @kompeni
soklan yg paling ak terkejut n x expect ialah ang ni dah KAWEN ke?
yg lg ak x bley blah siap ada sorg ni tanya aku dah ada anak brapa.....WT*
ak ni sebenarnya xde la fobia psal kawen ni, ak mmg nk kawen pun
mungkin secara batin ak dah ready tapi secara zahirnya mmg ak btul2 x ready g


ni baru sket, x kra g bajet2 duit umah, kete, bil2....bla3 =_=

ada gak member laki ak kat kilang 2 umur bru 24 thn tapi anak dah smpai dua....siap anak 1st dia dah msuk tadika
bgs gak sebenarnya kawen muda ni, tapi 4 those yg dah ready btul2 la
tpi bg ak, ak kna settle blaja dlu....pas2 pas dah keje n ada simpanan ckup then bru bley ak start fikir psal bnda ni
x sabar gak nk tukar status ak dripada bujang ni...haha

ni ak nk cite la sket apa kebaikan n keburukan kahwin muda ni

ADVANTAGE

i)dapat kawal nafsu muda n mengelakkan zina(kan dah ada yg halal,xdela nk dengar psal tngkap2 basah)
ii)dapat anak2 yg cerdas (sbb wak2 muda2 ni lah otak kta tgah berkembang, so genetik 2 turun kat anak)
iii)dpat menjimatkan kedit tepon( x yah la nk bergayut dh sbb org yg kta syang tetiap ari ada kat dpan mata)
iv)x yah rsau psal nk jga anak wak2 dah tua nnt( semua anak dah besar wak2 kta dah tua, depa plak bley jga kta)
v)bley wat poligami( sbb kta dah ada pengalaman psal kahwin ni sgat bnyak wak2 muda2 dlu..hehe)

DISADVANTAGE

i)perkahwinan snang goyah( ilmu n pengalaman psal alam perkahwinan x bnyak sbb muda lg)
ii)rasa diri ni terkongkong( sbb awal sgt kna hidup ngan tanggungjawab berat)
iii)blum puas lgi enjoy idup bjang( kes ni mmg rmai, dah kawen tapi dok berpoya2 g kat luar)

Sesapa yg ada plan nk kawen awal 2, rancang la bebetul.....jgan tersangkut kat tgh jalan sudah
orait klu korang ada pape pendapat len psal kawen muda ni, sudi2 la komen kat entri ni ok
see you guys and gurls later.....valete(farewell in Latin)









1 comment:

  1. huyooo aku suka! sbb aku nak kawen awai hahaa

    ReplyDelete